face-value

Visie & werkwijze

Graag stel ik mij aan u voor. Ik ben Annemieke Meurs, oprichtster van face-value.

Komend uit een medisch georiënteerde familie is mij de interesse in het menselijk functioneren met de paplepel ingegoten. Allereerst heb ik mij verdiept in de anatomie en functie en ben ik in 1988 afgestudeerd als fysiotherapeute. Gedurende twintig jaar daarop volgend heb ik met veel plezier als zelfstandig fysiotherapeute gewerkt in Amerika, Zwitserland, Engeland en Nederland. In mijn ervaring wordt het herstel en functioneren van de mens in mede bepaald door de gedragsstrategieën. Door mijn interesse in de mens als fysiek en psychologisch functionerende eenheid heb ik daarom gedurende vier jaar bij professor Goodfield de opleiding gevolgd tot gedragsanalist en coach. In mei 2011 heb ik, in samenwerking met twee zeer ervaren professionals, Herman Ilgen en Yasmin Tarkhaili het bedrijf INSA opgericht. Binnen dit expertise centrum wordt de analysemethode wetenschappelijk onderzocht en zijn we nu aanbeland in de laatste fase van het onderzoek. Ik heb momenteel een alliantie met INSA: ik verzorg het persoonlijke ontwikkelingstraject binnen de INSA opleiding. Binnen face-value geef ik trainingen, persoonlijke coaching, team en leiderschap coaching en leid ik mensen op tot analist en coach.

Visie

‘Panta Rhei’ ‘Alles Stroomt’

De Griekse filosoof Heraklitus zei al: “Niemand stapt twee keer in dezelfde rivier”. Alles is voortdurend in beweging, een constante stroom van verandering. Niets ligt voor altijd vast. In deze veranderingen zoeken mensen naar evenwicht. Van binnen, in het lichaam als systeem, maar ook met de omgeving: de mensen om je heen, de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Dat gaat over contact met anderen, hechten, loslaten en accepteren dat alles altijd in beweging is. ‘Life is process’. Waar het systeem blokkeert ontstaat stilstand en compensatie in het systeem. Ik help je om die blokkades te onderzoeken, te begrijpen en vervolgens los te laten, zodat het hele systeem weer in beweging komt en je je eigen gekozen weg kunt vervolgen. Op jouw natuurlijke manier die bij jou past. Ik gebruik hierbij de signalen die zichtbaar zijn in het gezicht. Die signalen laten onderliggende gevoelens, gedragspatronen en compensatie mechanismen zien die je hebt aangeleerd. Het lichaam liegt nooit. Het vertelt jou wat je nodig hebt om weer in jouw natuurlijke balans te komen. De visie van Heraklitus is een dynamische visie. Niet Zijn, maar Worden staat centraal. Je bent altijd aan het evolueren, altijd aan het veranderen. Als je je verzet tegen dit natuurlijke proces, loop je vast in je leven. Alles vloeit in elkaar over, je kunt het continue proces van beweging niet stoppen.Ik help mensen weer in hun natuurlijke beweging te komen. Het is de kunst je mee te laten voeren in deze beweging.

Over de methodiek

Non-verbale communicatie is een breed begrip. De hele dag door zendt je lichaam informatie uit naar de buitenwereld: je houding, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, spreektempo, manier van ademhalen, stemgebruik en oogcontact. Al die dingen bij elkaar bepalen voor het grootste deel hoe iemand anders jouw boodschap ontvangt. Soms voor wel 90%. Het is dus eigenlijk heel logisch om te leren om die non-verbale boodschappen te leren lezen. Het is alsof de meeste mensen alleen de eerste letters van het communicatie alfabet kennen, terwijl er nog zoveel meer waardevolle informatie verborgen ligt!  

Onbewuste en betrouwbare informatie

Veel van die non-verbale communicatie gebeurt vanzelf; je lichaam laat nou eenmaal zien wat je ergens echt van vindt. Sommige onderdelen kun je, als je daar bewust van bent, een beetje sturen. Bijvoorbeeld de houding die je aanneemt en of je de ander aankijkt of juist niet. Maar wat als het concact spannender of intensiever wordt? Dan is dat al veel moeilijker. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de talrijke, snelle subtiele microbewegingen in het gezicht bijna 100% onbewust zijn. Onbewust betekent ook niet beïnvloedbaar en dat maakt die microbewegingen zo interessant. Dat betekent namelijk dat die signalen een betrouwbare bron van informaie zijn. 

INSA wetenschappelijk onderzoek en het voorspellen van gedrag

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam heeft INSA van 2011 tot 2016 verkennend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de betekenis van met name de terugkerende microbewegingen in het gezicht. Op dit moment werken Universiteit van Amsterdam en INSA aan een toegespitst vervolgonderzoek. Zij gaan onderzoeken wat de verbinding is tussen de repeterende microbwegingen in het gezicht en onderhandelingsstijlen. Het wetenschappelijk onderzoek van INSA is vernieuwend en tot op de dag van vandaag uniek. In de afgelopen 60 jaar is het (internationale) wetenschappelijk onderzoek naar microbewegingen in het gezicht bijna uitsluitend gericht geweest op de vraag in welke mate gezichtsuitdrukkingen wel of niet iets zeggen over de (gevoelde) emoties van de persoon. INSA is de eerste die met een heel andere invalshoek die microbewegingen heeft onderzocht en ook een nieuwe dimensie heeft kunnen aantonen. Wat uit het INSA onderzoek blijkt is dat iedereen een kenmerkend en zich steeds herhalend repertoire laat zien van microbewegingen, ongeacht de situatie. Wij noemen dit het Persoonlijk Non-verbaal Repertoire (PNR). INSA heeft dit verschijnsel als eerste wetenschappelijk aangetoond. Uit het onderzoek blijkt verder dat dit PNR zicht geeft op persoonlijkheidskenmerken.

De INSA methodiek is de basis onder de face-value coaching praktijk. face-value wil mensen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie met hun omgeving. Daarvoor is het nodig om dieper inzicht te krijgen in de onbewuste onderstroom binnen de totale communicatie over en weer: de eigen rol hierin en die van de gesprekspartner(s). De non-verbale communicatie in het gezicht en het lichaam zijn belangrijke aanwijzingen voor gedrag en communicatieve voorkeursstijlen. Onder meer door nieuwe vaardigheden aan te leren, stellen wij mensen in staat om gedrag te herkennen en zo nodig ander gedrag in te zetten voor effectievere communicatie. Dat zorgt voor meer inzicht, begrip en gericht handelen op het (inter)menselijke vlak, persoonlijke groei en evenwicht. Deze waardevolle inzichten geven je een voorsprong waar je op alle vlakken in je leven van gaat profiteren. Communicatie met anderen is overal. Hoe effectief je bent in die communicatie, dat kan je leren. Welkom bij face-value.  

Facevalue
Annemieke Meurs
Sbn Doormanlaan 35
2243 AK Wassenaar

telefoon: 06 - 21 86 71 43
e-mail: annemieke.meurs@insa-consultancy.eu
Belt u gerust voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

LinkedIn
Facebook
xxx